duminică, 2 august 2009

Cuvant de inceput

Am ales aceasta tema nu tocmai intamplator, ci datorita experientei consumate pe frontul luptei cu aceasta maladie moderna, cunoscuta sub numele de cancer.
Cancerul este una dintre cele mai grave maladii ale organismului motiv pentru care trebuie sa-i acordam o atentie deosebita. Practic, atunci cand pronuntam acest termen, pe langa fiorii de care suntem cuprinsi, ar trebui sa stim ca are o semnificatie general valabila, respectiv incapacitatea organismului uman de a elimina toxinele accumulate de/in corpul omului.
Tehnic vorbind cancerul face parte dintr-o categorie de boli caracaterizate printr-o diviziune necontrolată a celulelor şi capacitatea acestor celule de a invada alte ţesuturi din organism, fie prin creştere directă în ţesuturi adiacente (invazie) sau prin migraţia celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază). Această creştere necontrolată este cauzată de anormalităţi în ADN, cum ar fi de exemplu mutaţii ale genelor care controlează înmulţirea celulelor. Una sau, frecvent, mai multe astfel de mutaţii pot duce la diviziunea şi înmulţirea necontrolată a celulelor şi formarea unei tumori. Tumora se poate referi la orice tumefiere (umflătură) anormală a unui ţesut din organism, putând fi malignă sau benignă. Doar tumorile maligne sunt capabile de a invada alte ţesuturi, capaciatate numită metastază.
Plecand de la aceste minime cunostinte despre cancer, as dori sa fac cunoscute momentele si tintele care, in acceptiunea mea, ar trebui abordate de catre cei aflati in suferinta…
Un lucru ar trebui inteles insa,
CANCERUL NU INSEAMNA NEAPARAT MOARTE!
Diagnosticarea cancerului este un proces suficient de laborios in care, desi de la inceput poate fi clara existenta unei forme de cancer, vor trebui stabilite ulterior elementele ce vor ajuta la diagnosticarea precisa a formei respective de cancer - tipul exact si stadiul evolutiv.
Tipul exact al cancerului si diagnosticul histopatologic vor putea fi cunoscute cu precizie doar dupa examinarea tesutului bioptic, de catre anatomopatolog. Exista insa anumite forme de cancer al unor organe in care se poate banui inca de la inceput despre ce tip histopatologie este vorba. De exemplu in cancerul de prostata in marea majoritate a cazurilor ne intalnim cu forme de adenocarcinom si de asemenea in cancerele de col uterin intalnim frecvent carcinoame. Ce facem in momentul in care, dupa efectuarea unui lot de analize aflam ca suntem confruntati cu aceasta boala?
Este evident faptul ca un mesaj de acest fel nu are cum sa ne lase indiferenti, intervine o stare de dezorientare totala, flancata de intrebarea: de ce tocmai eu?
Aici si acum este momentul pentru a prelua initiative de stopare a gandurilor negative, care nu ajuta la constructia unei strategii eficiente de lupta si repliere in fata unui dusman de aceasta talie.
Consider ca angrenarea si stimularea unei gandiri negative, indiferent de stadiul in care am fost diagnosticati, reprezinta calea unui fiasco total!
In acest moment consider ca este cel mai indicat ca fiecare persoana care se afla in aceasta situatie, sa actioneze in sensul aflarii celui mai eficient tratament pe care sa-l abordeze, concomitent cu indepartarea de ideea ca, finalul existential se afla pe undeva, prin apropiere.
In acest moment apreciez ca imperios necesara angrenarea vointei, care permite initierea si sustinerea unor activitati positive de cunoastere, concomitant cu infranarea pornirilor negativiste, stabilind totodata scopul pentru care declansam aceste strategii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu