joi, 13 august 2009

Medicament nou pentru tratamentul cancerului la san

Un nou tratament al cancerului la san in stadiu avansat care nu mai raspunde la terapia traditionala a fost lansat pe piata din Romania.Acesta se numeste Tykerb este indicat pentru tratamentul pacientelor cu cancer de san avansat sau metastatic.
Tykerb sau lapatinib joaca un rol important mai ales in tratamentul formelor agresive de cancer de san avansat local sau metastatic, oferind un tratament eficient si usor de urmat, putand fi administrat oral. Lapatinib incetineste semnificativ progresia cancerului de san avansat sau metastatic la pacientele a caror boala a progresat in urma tratamentului cu alte terapii anti-cancer.
Avantajul acestui medicament este faptul ca protejeaza celulele sanatoase si ataca numai celule tumorale.
Se pare ca Tyverb ofera pacientelor un tratament efficient si bine tolerat.
A fost efectuat un studiu care a inclus 399 de femei cu neoplasm mamar avansat sau cu metastaze, HER2-pozitive, a caror boala a progresat dupa tratamentul cu Herceptin. Jumatate din paciente au urmat tratament cu Tykerb si Xeloda, restul pacientelor beneficiind de tratament doar cu Xeloda. Tratamentul combinat a obtinut o intarziere a progresiei bolii cu 18,6 pana la 27,1 saptamani.
Este vehiculata idea ca tratamentul cu Tykerb prezinta efecte adverse mai reduse comparativ cu tratamentul cu Herceptin. Un procent scazut al pacientelor care au urmat tratament cu Tykerb au prezentat o reducere a functiei cardiace cu aparitia dispneei. Efectele adverse cele mai comune au fost: diaree, greata, varsaturile, rash-ul cutanat, sialoreea si senzatie de discomfort la nivelul mainilor si picioarelor.
Protocolul de tratament recomandat de FDA include administrarea Tykerb in doza de 250 mg o data pe zi timp de 21 de zile, asociat cu Xeloda in primele 14 zile ale ciclului de 21 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu